Петел следи какво се случва с израелските заложници, които държи Хамас.Новинарският

...
Петел следи какво се случва с израелските заложници, които държи Хамас.Новинарският
Коментари Харесай

Сделка за освобождаването на 50 заложници в Газа е близо до осъществяване

" Петел " следи какво се случва с израелските заложници, които държи " Хамас ".

Новинарският канал I24 в Тел Авив оповестява за „ източници от Газа “, които са сигурни, че „ завършването на евентуална договорка “ за освобождението на към 50 заложници, които имат двойно поданство, е в ход. Сделката ще бъде осъществена с посредничеството на Катар.

Смята се, че чиновници на Червения кръст са на път да посрещнат групата. Освобождаването на хората може да завърши „ в идващите часове “, в случай че не се появят нови спънки.

Смята се, че прекъсването на израелските въздушни удари над Газа е част от договорката, с цел да се разреши на екипите на Червения кръст да доближат безвредно до заложниците.

По-рано през днешния ден израелските отбранителни сили актуализираха броя на заложниците, които съгласно тях са държани от " Хамас ", до 222. През предходната седмица " Хамас " освободи две американски гражданки, Натали Раанан, 19 година, и нейната майка Джудит, 59 година

Говорител на Белия дом сподели по-късно, че не може да разяснява възможната договорка.

Джон Кърби, координатор по стратегически връзки в Съвета за национална сигурност, акцентира, че договарянията са на внимателен стадий:

" Невъзможно е да опишем обществено напъните, които се правят сега. Благодарни сме за цялата помощ, която получихме, с цел да изведем тези две американки, майка и щерка, и се радваме, че те са добре. "

" Просто се поставят доста старания, доста диалози и полемики с сътрудници в района. И мисля, че е най-добре да не описваме този развой в детайлности ", добави Кърби.

Междувременно " Хамас " удостовери, че се водят диалози за освобождение на заложници, само че сподели Израел първо би трябвало да спре да бомбардира Газа.

" Нека спрат тази експанзия и ще намерите медиатори като Катар и Египет и някои арабски страни. Ще се откри метод за освобождение на заложниците и ние ще ги изпратим по домовете им ", съобщи Халед Мешаал, основен договарящ, пред " Скай Нюз ", представен и от tribune.bg.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР